OTOCI

Petar Hranuelli svojim „Otocima“ tematski i sadržajno pokzuje jasne raspone svojega likovnog mišljenja. To mišljenje generira od poštivanja motiva i odabrane teme do tretiranja boje na likovnoj površini.
Dok slikar u temi pronalazi nostalgiju za Mediteranom, u motivu iskazuje priliku da ovjerovi svoje umijeće.

U panoramskim formatima i tehnici ulja na platnu, boja je obrađena na dva načina: tonski i koloristički. Tonske sekvence akvarelno su razrijeđene a kolorističke potencirane gustim informelističkim namazima boje. Takav postupak stvorio je grčevitu ravnotežu komponiranih elemenata. Stoga i u našemu vidnom polju djeluju trodimenzionalno ali i plošno.

Piramidalnost otočja te horizontale neba i mora komponiraju jednostavan raspored elemenata u formatu. Dok je pojedinim kadrovima višekratnim nanošenjem boje oduzeta jasnija svježina, opći dojam cjeline odiše nadrealnim predznakom nagriženog i ozračenog prostora. Dok nas plava boja udaljava, žuta nas privlači i obuzima našu pažnju. Ne znamo tko plovi ili otoci ili promatrači! Ne znamo tko odlazi i dolazi. Miješa se objektivno i subjektivno, ditiramb i mračna balada.

Tim elementima i ostalm akcentima slikar je svoju uzbuđenost obzorom i horizontom na ekspresivan način uspio postaviti kao temeljni estetski doživljaj.



Anđelko Odak